Siirry pääsisältöön

Ongelmatilanteita

Vaikka periaatteessa CLD:n hoito on simppeliä: suolaa annetaan painon ja veren elektrolyyttipitoisuuden mukaan, on CLD kuitenkin sen verran harvinainen, että aina kaikki ei olekaan niin simppeliä.

Alikorvaus

Liian pieni suolakorvaus vähentää ripulioiretta, joten siinä mielessä sitä saattaisi pitää jopa hyvänä. Kuitenkin liian pieni korvaus johtaa veren alhaisiin elektrolyyttiarvoihin ja näkyy ensimmäiseksi siten, ettei virtsaan erity kloridia. Liian pieni korvaus altistaa CLD:n liitännäissairauksille, joista merkittävin on munuaisvaurio. Liian pieni korvaus voi olla myös yhteydessä hidastuneeseen kasvuun ja oppimisvaikeuksiin. Siksi lääkärit varovat alikorvausta ja antavat vastaavasti helposti liikaa.

Ylikorvaus

Johtaa ripulioireen pahenemiseen. Tällöin saattaa syntyä kierre, jossa korvauksen aiheuttamaa ripulia ja siitä johtuvaa elektrolyyttivajetta pyritään entisestään korvaamaan nostamalla suola-annosta. Se voi aiheuttaa "huuhtoutumis-efektin" jolloin suola ei kerkiä imeytyä ja kloridia ei erity virtsaan. Huomattavaa ylikorvausta tulee varoa yhtälailla kuin alikorvausta. Ripulioireen paheneminen voi heikentää elämänlaatua sekä hidastaa kasvua ja kehitystä. Myös liikakorvaus rasittaa munuaisia.

NaCl-KCl tasapaino

Tämä onkin vähän kinkkisempää, koska kaikki ovat yksilöitä. On olemassa yleisohje suolakorvauksen vahvuudesta, mutta aina se ei kaikille toimi. Jos kuitenkin on tarve antaa eri vahvuudella täytyisi lääkärin voida perustella miksi. On varottava antamasta liian laimeaa, sillä se johtaa myös helposti ripulin lisääntymiseen, toisaalta liian vahva voi korventaa mahaa ja olla vaikea juoda.

Äkilliset suolatasapainon heilahtelut

Vatsataudit tai korkean kuumeen nostavat infektiot voivat vaikuttaa suolatasapainoon niin, että tarvitaan lisää suolakorvausta. Etenkin varhaislapsuudessa infektiot vievät herkästi sairaalahoitoon. Tällöin on tärkeää seurata veren elektrolyyttejä ja verikaasuarvoja. Ylikorvausta liian laimeilla nesteillä on tällöinkin varottava, toisaalta korvausta voidaan jouttua antamaan IV:nä yli yleisten turvarajojen. On huomioitava myös, että IV itsessään lisää ripulia jo hieman, jolloin kaikkia ylimääräisiä ripuleita ei ole mielikästä korvata IV:llä. Ensisijaisesti infektioissa suolatasapainosta tulisi huolehtia lisäämällä suunkautta otettavien korvausannosten määrää mikäli juominen onnistuu. Isommat lapset ja aikuiset voivat itse lisätä kotona suolan määrää. Jollei se onnistu, vaan kaiken oksentaa ulos, niin ensisijaisesti IV:nä myös oma suolakorvaus, kunnes maha taas sietää suolaa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Butyraattia ruoasta? Kuidut, hiilarit ja rasva

Tämä kirjoitus on täysin maallikon päätelmiä, kysy ruokavalioneuvoja ensisijaisesti hoitavalta lääkäriltä. Ravintolisänä saatava butyraatti  Butyraatin eli lyhytketjuisen rasvahapon, voihapon, on useissa tutkimuksissa havaittu olevan hyödyllisiä joillekin henkilöille, joilla on CLD, ks. edellinen kirjoitus. Sen sanotaan vaikuttavan kloridin aineenvaihduntaan, jopa siihen kuinka geenit ilmenevät suolistossa ( mm. Canani  2012), ja siten pidättävän enemmän kloridia elimistössä; CLD potilalla se vähentää suolantarvetta sekä ripulia ja auttaa ehkäisemään vakavaa kuivumista. Butyraattiin  uskotaan ehkäisevän mm. Crohnin tautia ja suolistosyöpää sekä parantavan vastustuskykyä tavallisia infektioita vastaan, sillä sanotaan olevan myös positiivinen vaikutus neurologisiin toimintoihin. Tutkimustietoa butyraatin vaikutuksesta CLD:hen, on saatavissa helpostikin ulkomailta, pääasiassa Italiasta (mm. Canani), mutta suomalaispotilalla tutkimus on vähäistä. Tässä suomalaisessa t...

Kalsiumista ja ripulista

Professori Sam Cheng  on tutkinut kalsiumreseptorin aktivaation vaikutusta ripuliin ja sen aiheuttamaan elektrolyytti/suolavajeeseen. Hän huomasi mm. että kalsiumin reseptorin aktivoiminen, esimerkiksi maidolla tai kalsiumlisillä, lisäsi kloridi-bikardonaattivaihtoa sekä SCFA-bikarbonaatti vaihtoa. (SCFA=lyhytketjuinen rasvahappo). Tällä tavoin kalsium vähensi vatsataudista johtuvaa elektrolyyttivajetta sekä lyhensi sen kestoa. Kalsiumin käyttäminen myös ennaltaehkäisi elektrolyyttivajetta tulevissa vatsataudeissa. Kalsiumreseptorien aktivointi myös ehkäisi liiasta kalsiumista johtuvia haittoja (calsium overload). Nämä on sinänsä merkittävä huomioita juuri CLD potilaille, sillä juuri kloridi-bikarbonaatti vaihto mekanismi ei toimi normaalisti ja toisaalta butyraatti, jota RB Canani on käyttänyt CLD:n hoidossa, on SCFA.  Rasvainen maito sisältää näitä molempia: kalsium ja SCFA:ta Toisaalta, kuitujen ja resistentin tärkkelyksen käydessä suolistossa syntyy SCFA:ta. Si...

Cld:n hoito Suomessa ja muualla maailmassa

This might be the most popular post with the readers outside of Finland, based on the fact that when there is a peek in blog views from Ukraine and Lithuania this text has had most of the views... So please, if you don't understand Finnish and want to contact me, leave a comment - I won't publish it. Usually my blog has 0-30 view a week, but sometimes there is high peeks when most of the visits have been from Ukraine. Giving on the fact, that CLD is very rare disease, I'm wondering if someone in Ukraine needs help. Here is listed different treatments for congenitial cholirde diarhhea, hope this post will help someone with CLD. Click the links, most of the studies are in English.  SUOMESSA KÄYTETYT HOITOMUODOT CLD ei yleensä vaadi muuta hoitoa kuin päivittäin juotavaa suolakorvausliuosta, sen vahvuus ja määrä vaihtelee iän ja painon mukaan. Korvausliuoksen voi hakea valmiina apteekista tai tehdä kotona veteen apteekin punnitsemien annosjauhepussien mukaan. Suolakorvausli...