Siirry pääsisältöön

Labroista

Tämä teksti koskee suolatasapainosta kertovien labrojen tulkintaa. Toivoakseni tekstistä on apua sellaisissa tilanteissa, joissa lääkärin osaaminen CLD:stä ei jostain syystä vakuuta. Keskustelu kuitenkin lääkärin kanssa, jos sinulla on epäilyksiä suolatasapainon suhteen. CLD on harvinainen ja usein voi käydä niin, että kiireessä unohtaa, ettei kaikkea voi tulkita samoin periaattein kuten kellä tahansa. Omaan kokemukseen perustuen tulkitsen näin:

Labra-arvoissa pätee samat rajat kuin tavallisestikin. Useimpien labrojen sivuilta löytyy viitearvot. Usein ne myös ilmoitetaan labravastauksen yhteydessä.

CLD:ssä olennaisia testejä ovat:
Suolat eli kalium (P-K), natrium (P-Na) ja kloridi (P-Cl).
Verikaasut eli pH, bikarbonaatit (hco3) ja emäsylimäärä (be). (Myös hengitys vaikuttaa)
Kloridin erityis virtsaan, kerta tai vuorokausinäyte, vuorokausi näyte varmempi. (U-Cl tai dU-Cl)
Munuaisten toimintaa kuvaavat arvot krea, kystatiini-C, aldosteroni, reniini ja tarvittaessa GFR (munuaispuhdistuma koe, tehdään päiväsairaalassa).

Suolan (nacl+kcl) nosto laskee pääsääntöisesti aina verikaasuarvoja ja nostaa suola-arvoja. Suolan lasku nostaa verikaasuarvoja ja laskee suola-arvoja. Munuaiset säätelevät tätä, jotta elimistön arvot pysyisivät tasaisina siksi virtsaan erittyvä kloridi tukee tilanteen määritystä ja reagoi herkemmin kuin veren/plasman suola-arvot. Siksi myös koko vuorokauden ajalta kerätty virtsanäyte on kertanäytettä luotettavampi.

Jos ph ja hco3 ovat korkeat, be positiivinen ja suolat matalat eikä pissaan tule kloridia se on selvä merkki suolavajeesta. (Metaboliseksi alkaloosi). Tämä näkyy selvästi, jos korvaus on puutteelista tai vaikkapa akuutisti vatsataudissa.

Jos kuitenkin suolat on ok, ja be negatiivinen, pissassa kloridia hyvin tai jopa reilusti voi olla, että suolaa menee liikaa. Toisaalta pissan kloridi voi puuttuakin, jos suolaa menee niin paljon, että että ripuli kiihtyy mahdottomaksi eikä suola ehdi imeytyä. Ylikorvausta tulee välttää yhtälailla kuin alikorvausta. Se aiheuttaa herkästi kierteen, jossa suolaa aina vaan lisätään. Lievästi negatiivine BE ja HCO3 ja hieman kohonnut pH saattavat johtua ihan vaan kivusta tai pelosta verikokeen otossa (respiratorinen alkaloosi)

Yhtään yksittäistä arvoa ei pidä tuijottaa vaan muistaa kokonaisuus. Ei ole olemassa yksittäistä poikkeavaa arvoa, vaan on olemassa puutteellisia tulkintoja. (Maallikko mielipide) Lääkäri saaattaa tulkita niin, että kun yksi arvo poikkeaa sitä ei huomioida. vaan kokonaisuus onkin ne muut arvot ja poikkeamaa jäädään seuraamaan (=ihmettelemään). Tällöin kannattaa itse olla tiukkana ja vaatia perusteellinen selitys, miksi joku arvo sitten poikkeaa. CLD ihmisilläkin voi olla muuta kuin CLD, joten jokin arvo voi poiketa muun syyn vuoksi kuin CLD:n ja silloin arvon poikkemaa ei voi korjata säätämällä suolaa.

Esimerkiksi CLD tutkimuksissa aldosteroni ja reniini eivät ikinä olleet korkeat tilanteessa, jossa muut arvot viittasivat liikaan suolan saantiin. Alkaloosi ja virtsasta puuttuva kloridi taas viittasivat herkästi myös hormonitoiminnan aktiivisuuteen. Jos CLD potilaan hormoniarvot ovat korkeat, mutta suola-arvot, verikaasut (pH,BE ja HCO3) kohdallaan sekä virtsassa reilusti kloridia, korkeat hormoniarvot johtuvat jostakin muusta.

Jos epäilet, että oma tai lapsesi suolakorvaus ei ole kohdallaan, perehdy labrojen tulkintaan ja keskustele lääkärin kanssa näkemyksestäsi.


Esimerkki 1, suolavaje
Na 135
K 3.4
Cl 95
pH 7.5
BE 5
HCO3 29
u-Cl alle 10

Paha suolavaje
Na 132
K 2.8
Cl 85
pH 7.52
BE 12
HCO3 32

Natrium, kalium ja kloridi laskevat, pH, BE ja bikarbonaatit nousevat. Kloridi puuttuu virtsasta.

Esimerkki 2, ylikorvaus
Na 143
K 4.5
Cl 105
pH 7.4
BE -3.5
HCO3 21.5
dU-Cl yli 40

Ylikorvaustilanne on hankalampi tulkita, koska munuaistoiminta pitää jonkin aikaa veren suolapitoisuuden normaalirajoissa. Ylikorvauksesta kertoo negatiivinen BE ja korkea virtsan kloridipitoisuus sekä matalahkot bikarbonaatit.

Reipas ylikorvaus
Na 147
K 5.2
Cl 114
pH 7.38
BE -5
HCO3 20
Hengitysarvot kompensoi


(Esimerkit on päästä keksitty, ei suoraan kenenkään labratuloksista)








Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Butyraattia ruoasta? Kuidut, hiilarit ja rasva

Tämä kirjoitus on täysin maallikon päätelmiä, kysy ruokavalioneuvoja ensisijaisesti hoitavalta lääkäriltä. Ravintolisänä saatava butyraatti  Butyraatin eli lyhytketjuisen rasvahapon, voihapon, on useissa tutkimuksissa havaittu olevan hyödyllisiä joillekin henkilöille, joilla on CLD, ks. edellinen kirjoitus. Sen sanotaan vaikuttavan kloridin aineenvaihduntaan, jopa siihen kuinka geenit ilmenevät suolistossa ( mm. Canani  2012), ja siten pidättävän enemmän kloridia elimistössä; CLD potilalla se vähentää suolantarvetta sekä ripulia ja auttaa ehkäisemään vakavaa kuivumista. Butyraattiin  uskotaan ehkäisevän mm. Crohnin tautia ja suolistosyöpää sekä parantavan vastustuskykyä tavallisia infektioita vastaan, sillä sanotaan olevan myös positiivinen vaikutus neurologisiin toimintoihin. Tutkimustietoa butyraatin vaikutuksesta CLD:hen, on saatavissa helpostikin ulkomailta, pääasiassa Italiasta (mm. Canani), mutta suomalaispotilalla tutkimus on vähäistä. Tässä suomalaisessa tutkimuksessa  

Kalsiumista ja ripulista

Professori Sam Cheng  on tutkinut kalsiumreseptorin aktivaation vaikutusta ripuliin ja sen aiheuttamaan elektrolyytti/suolavajeeseen. Hän huomasi mm. että kalsiumin reseptorin aktivoiminen, esimerkiksi maidolla tai kalsiumlisillä, lisäsi kloridi-bikardonaattivaihtoa sekä SCFA-bikarbonaatti vaihtoa. (SCFA=lyhytketjuinen rasvahappo). Tällä tavoin kalsium vähensi vatsataudista johtuvaa elektrolyyttivajetta sekä lyhensi sen kestoa. Kalsiumin käyttäminen myös ennaltaehkäisi elektrolyyttivajetta tulevissa vatsataudeissa. Kalsiumreseptorien aktivointi myös ehkäisi liiasta kalsiumista johtuvia haittoja (calsium overload). Nämä on sinänsä merkittävä huomioita juuri CLD potilaille, sillä juuri kloridi-bikarbonaatti vaihto mekanismi ei toimi normaalisti ja toisaalta butyraatti, jota RB Canani on käyttänyt CLD:n hoidossa, on SCFA.  Rasvainen maito sisältää näitä molempia: kalsium ja SCFA:ta Toisaalta, kuitujen ja resistentin tärkkelyksen käydessä suolistossa syntyy SCFA:ta. Siinä miele

Cld:n hoito Suomessa ja muualla maailmassa

This might be the most popular post with the readers outside of Finland, based on the fact that when there is a peek in blog views from Ukraine and Lithuania this text has had most of the views... So please, if you don't understand Finnish and want to contact me, leave a comment - I won't publish it. Usually my blog has 0-30 view a week, but sometimes there is high peeks when most of the visits have been from Ukraine. Giving on the fact, that CLD is very rare disease, I'm wondering if someone in Ukraine needs help. Here is listed different treatments for congenitial cholirde diarhhea, hope this post will help someone with CLD. Click the links, most of the studies are in English.  SUOMESSA KÄYTETYT HOITOMUODOT CLD ei yleensä vaadi muuta hoitoa kuin päivittäin juotavaa suolakorvausliuosta, sen vahvuus ja määrä vaihtelee iän ja painon mukaan. Korvausliuoksen voi hakea valmiina apteekista tai tehdä kotona veteen apteekin punnitsemien annosjauhepussien mukaan. Suolakorvausli